1-) Ramazan ayi, insanlara yol gösterici, dogrunun ve dogruyu egriden ayirmanin açik delilleri olarak Kur’an’in indirildigi aydir. Öyle ise sizden ramazan ayini idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadigi günler sayisinca) baska günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylik ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayiyi tamamlamaniz ve size dogru yolu göstermesine karsilik, Allah’i tazim etmeniz, sükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)
2-) Ey iman edenler! Allah’a karsi gelmekten sakinmaniz için Oruç,sizden öncekilere farz kilindigi gibi,size de farz kilindi. (Bakara Suresi 183)
3-) Oruç, sayili günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadigi günler sayisinca baska günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayirlidir. Eger bilirseniz oruç tutmaniz sizin için daha hayirlidir. (Bakara Suresi 184)
4-) Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiligi emredip kötülükten alikoyanlar ve Allah’in koydugu sinirlari hakkiyla koruyanlardir. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)
5-) Oruç gecesinde kadinlariniza yaklasmak size helâl kilindi. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanimlariniza yaklasarak) kendinize zulmetmekte oldugunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artik eslerinize yaklasin ve Allah’in sizin için yazip takdir etmis oldugu seyi arayin. Safagin aydinligi gecenin karanligindan ayirt edilinceye (tan yeri agarincaya) kadar yiyin, için. Sonra da aksama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eslerinize yaklasmayin. Bunlar, Allah’in koydugu sinirlardir. Bu sinirlara yaklasmayin. Allah, kendine karsi gelmekten sakinsinlar diye, âyetlerini insanlara böylece açiklar. (Bakara Suresi 187)