Zekat

Hangi mallarin zekâtinin verilmesi gerekir? Dinen zengin olmak ne demektir? Nisap miktari mali olmak nedir?

Tam mülk olan malin zekâtini ve usrunu vermek farzdir. Kullanilmasi caiz ve mümkün olan mala (Tam mülk) denir. Dört türlü zekât mali vardir:

1- Altin ile gümüs.
2- Ticaret için satin alinan her türlü esya.
3- Kirda ve çayirda otlayan dört ayakli hayvanlar.
4- Toprak mahsulleri, yani usur.

Ebû Hanîfe “rahime-hullahü teâlâ” buyuruyor ki:
Yagmur veya nehir ile sulanip yerden çikan ekinin, meyvenin ve sebzenin ve balin miktari ne kadar olursa olsun, mahsulü alir almaz, satarak onda birini fakirlere vermek farzdir. Buna (usur)denir. Usrunu vermeden yemek haramdir.

Altin ve gümüsün ve ticaret esyasinin zekâtini vermek için, nisap miktari olmalari lâzimdir. (Nisap) zenginlik ile fakirlik arasindaki sinir demektir. Nisap miktari, altin için yirmi miskaldir. Gümüs için ikiyüz dirhemdir. Ihtiyaç esyasindan baska, nisap miktari her cins mali olana (Zengin) denir. Bu kadar mali olmayana (Fakir) denir. Altin para ve esya ve kadin ziynetlerinin ve dis üzerindeki altin kaplamalarin ve her cins ticaret esyasinin agirliklarinin toplami yirmi miskal olursa, gümüs esyanin ise, ikiyüz dirhem olursa ve bundan sonra bir hicri sene, yani Arabi sene elde kalirsa, o zaman agirliklarinin kirkta biri ayrilip Kur’ân-i kerimde bildirilen sekiz sinif insandan birine veya birkaçina verilecektir. Buna (Zekât) denir. Bir miskal, dörtondasekiz [4,8] gram olur. Yirmi miskal, doksanalti [96] gram oluyor. Doksanalti gram altini olan, bir Arabi sene sonra, ikibuçuk [2,5] gram altini, zekât niyeti ile ayirip, istedigi zaman, istedigi fakire verecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu