Ramazan ile ilgili Hadisler

Peygamber efendimiz, Ramazan-i serifin fazileti hakkinda buyuruyor ki:

(Ramazan ayi mübarek bir aydir. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kildi. O ayda rahmet kapilari açilir, Cehennem kapilari kapanir, seytanlar baglanir. O ayda bir gece vardir ki, bin aydan daha kiymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrindan mahrum kalan, her hayirdan mahrum kalmis sayilir.) [Nesai]

(Ramazan ayi gelince, “Hayir ehli, hayra kos, ser ehli, kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]

(Ramazan bereket ayidir. Allah bu ayda, günahlari bagislar, dualari kabul eder.) [Taberani]

(Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder.) [Deylemi]

(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayi, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

(Pes pese üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutmasi gerekir.) [Ebu Nuaym]

(Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahlari yakip erittigi içindir.) [I.Mansur]

(Ramazanin basi rahmet, ortasi magfiret, sonu ise, Cehennemden kurtulustur.) [I.Ebiddünya]

(Islam, kelime-i sahadet getirmek, namaz kilmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]

(Allahü teâlânin, gözlerin görmedigi, kulaklarin isitmedigi ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrasi, ancak oruçlular içindir.) [Taberani]

Imam-i Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:

Mübarek Ramazan ayi, çok sereflidir. Bu ayda yapilan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, baska aylarda yapilan farzlar gibidir. Bu ayda yapilan bir farz, baska aylarda yapilan yetmis farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahlari affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabi kadar, ayrica buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabi hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altinda bulunanlarin, islerini hafifleten, onlarin ibadet etmelerine kolaylik gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-i serif ayinda, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen seyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi is yapabilenlere, bütün sene bu isleri yapmak nasip olur.

Bu aya saygisizlik edenin, günah isleyenin bütün senesi, günah islemekle geçer.

Bu ayi firsat bilmeli, elden geldigi kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânin razi oldugu isleri yapmalidir. Bu ayi, ahireti kazanmak için firsat bilmelidir.

Kur’an-i kerim Ramazanda indi. Kadir gecesi bu aydadir. Ramazan-i serifte iftari erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.

Iftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanin aczini, yiyip içmeye ve dolayisiyla her seye muhtaç oldugunu göstermektedir. Ibadet etmek de zaten bu demektir.

Hurma ile iftar etmek sünnettir. Iftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr insaallahü teâlâ) duasini okumak, teravih kilmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur.

Bu ayda, Cennet kapilari açilir. Cehennem kapilari kapanir. Seytanlar, zincirlere baglanir. Rahmet kapilari açilir. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun sanina yakisacak, kulluk yapmayi ve Rabbimizin razi oldugu, begendigi yolda bulunmayi, hepimize nasip eylesin!

Açiktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemis olur. Namaz kilmayanin da, oruç tutmasi ve haramlardan kaçinmasi gerekir. Bunlarin orucu kabul olur ve imanlari oldugu anlasilir.

Ramazanda oruç tutmak hakkindaki hadis-i seriflerde buyuruluyor ki:

(Ramazan orucu farz, teravih namazi ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahlari affolur.) [Nesai]

(Ramazan orucunu farz bilip, sevap bekleyerek oruç tutanin günahlari affolur.) [Buhari]

(Ramazan orucunu tutup ölen mümin, Cennete girer.) [Deylemi]

(Ramazan bereket ayidir. Allah bu ayda, günahlari bagislar, dualari kabul eder. Bu ayin hakkini gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalir.) [Taberani]

(Ramazan ayinda ailenizin nafakasini genis tutun! Bu ayda yapilan harcama, Allah yolunda yapilan harcama gibi sevaptir.) [Ibni Ebiddünya]

(Oruçlunun susmasi tesbih, uykusu ibadet, duasi makbul, ameli de çok sevaptir.) [Deylemi]

(Oruçlu iken çirkin konusmayin! Birisi size satasirsa, “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]

Ramazan-i serifte, oruç tutmak çok sevaptir. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtir. Hadis-i serifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yil boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavusamaz) buyuruldu. (Tirmizi)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu