Hangi maldan zekât verilir? Hangi mallar zekata dahil değildir?
Hangi maldan zekât verilir? Hangi mallar zekata dahil değildir?
v
Hangi maldan zekât verilir? Hangi mallar zekata dahil değildir?
Zekât, İslam dini tarafından temel bir ibadet ve yardımlaşma şekli olarak belirlenmiştir. Zengin Müslümanlar için farz olan zekât, artıcı mal varlıklarından yılda bir kez %2.5 oranında bir bölümünün karşılıksız olarak verilmesini gerektirir. Zekâtın verileceği mallar ise İslam kurallarıyla belirlenmiştir.
İslam’a göre, kişinin elinde bulunan ve ekonomik olarak gerçekten ya da hükmen artma özelliği bulunan tüm mallar zekât malı olarak kabul edilir. Zekât malları hayvanlar, ziynet eşyaları, paralar, toprak ürünleri, ticaret malları ve gelir getiren mallar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Zekât sadece nakit para olarak sınırlı değildir.
Zekât miktarı ve nisap miktarı, Kur’an ve Sünnet tarafından belirlenmiş olan kurallar ve şartlar doğrultusunda hesaplanır. Zekât verilecek miktarlar belirli bir eşiğe ulaşan mallar üzerinden belirlenir ve zekâtın kime verilebileceği de belirli kriterlere bağlıdır.
Bu nedenle, Müslümanlar zekât ibadetini yerine getirirken, İslam’ın belirlediği kurallar ve şartlara uymalı ve zekâtın hangi mallardan, ne kadar alınacağına dikkat etmelidir. Daha detaylı bilgi için Kur’an, hadisler ve ilgili dini otoritelerin rehberliğinden faydalanmak önemlidir.
Zekatı verilmeyecek mallar hangileri?
1.Temel ihtiyaç malları: Kişinin oturduğu ev, gerekli ev eşyası, elbise, binek, meslek aletleri gibi temel ihtiyaçları zekata tabi değildir.
2.Haram mal: Faiz, kumar, rüşvet ve gasp gibi yollardan elde edilen mallar zekata tabi değildir.
3.Süs eşyası: Altın ve gümüş dışında elmas, zümrüt ve inci gibi evde bulundurulan süs eşyası zekata tabi değildir.
4.Asli ihtiyaçtan fazla olan ev eşyası: Örneğin, ihtiyaçtan fazla olan halı, elbise, yatak, dikiş makinası, buzdolabı, çamaşır makinası gibi eşyalar zekata tabi değildir.
5.Gelir getiren mallar: Dükkan, otel, depo ve daire gibi kiraya verilen şeyler, taşımacılıkta kullanılan dolmuş, otobüs, tır gibi vasıtaların kendi değerleri ve atölye, fabrikada gibi yerlerde bulunan demirbaş eşyalar zekata tabi değildir. Ancak tüm bunlardan gelen gelir zekata tabidir.
6.Elden çıkıp istifade edilemeyen mallar: Çalınan, zorla alınan ve geri alınması umulmayan, deniz vb. bir yere düşüp çıkarılması mümkün olmayan mallar zekata tabi değildir.
7.Bir şeyin karşılığı olmayan mallar: Verileceği söylenen ancak hala ele geçmeyen mehir, miras ve vasiyet gibi alacaklar zekata tabi değildir.
Zekatı verilecek mallar hangileri?
Zekata tabi olan mallar nelerdir? Zekata tabi olan mallar şunlardır;
1. Altın, gümüş ve banknot
2. Ticaret malları
3. Hayvanlar
4. Maden ve defineler
5. Arazi ürünleri